top of page

Malenes Fødselsrejse - set fra doulaens perspektiv - del 2

Opdateret: 15. dec. 2023


Efter at have været hjemme igen i nogle timer, kommer vi tilbage på Rigshospitalet, da Malene nu har fået ret intense veer. Malene bliver undersøgt indvendigt endnu en gang og er stadig kun 2 cm åben. Hun er skuffet, men hendes mod og beslutsomhed er urokkelig. Vi får tildelt en stue på fødeklinikken og skaber vores eget lille fristed med lys og duft. Musikken fungerer ikke mere for Malene, men ve-appen og lændetryk/glabellatryk hjælper hende med at bevare sit fokus. Malene får en smertestillende morfininjektion i låret, men det er kun en kortvarig lindring.


Alene på stuen fortsætter vi vores arbejde med glabellatryk, lændetryk og rebozo-massage. Jeg laver lidt spinning babies på Malene ved at vende hende på hovedet, da jeg mistænker lidt at Wilder står skævt med hovedet pga bl.a. smertemønstret. Vi forsøger at få badekaret i gang, men ingen jordemoder er til rådighed, til at hjælpe med at få det til at fungere. Så i stedet kommer Malene ind under bruseren omkring kl. 22:00. Kl. 23:30 føler vi, at vi har brug for yderligere hjælp til at vurdere situationen, få lidt hjælp til fx badekarret og andre mulige smertelindrende metoder og for at få en mere faglig status. Men jordemødrene er travlt optagede. Vi forsøger at kalde flere gange, diskret over for Malene, der arbejder hårdt med veerne og mestrer rigtig flot, trods hun er ekstremt træt. Endelig kl. 02:00 kommer der en jordemoder ind på fødeklinikken. Men Malene har på dette tidspunkt kun åbnet sig til måske 2,5 cm. Skuffelsen er tydelig i Malenes øjne, så hun beder om at få en epidural, for at give hende mulighed for at hvile. Her har Malene ikke sovet i over et døgn. Epiduralen bliver en gylden pause fra smerten, men hun har stadig brug for vores støtte og tryk. Malene får hvilet lidt, men ikke sovet. Epiduralen mister sin effekt efter en times tid, og Malene får derfor et boost i epien. Hjertelyden hopper lidt op og ned - især med ved skift i stillinger, så jordemødrene prøver at sætte en caputelektrode på Wilders hoved, men da det ikke lykkedes, fortsættes der med ctg overvågning. Malene får meget intense veer men bliver stadig kun vurderet til at være ml. 2-3 cm åben. Her har Malene været i gang med veer i ihvertfald i 20 timer.


S-drop (vestimulerende drop) bliver startet efterfølgende, da der er manglende progression. Malene er nu meget medtaget og epiduralen ser ikke ud til at virke meget. Der bliver også succesfuldt sat en caputelektrode på Wilders hoved. Nu bliver det meget tydeligt at se at Wilders hjerterytme er meget stillingsbetinget. Det virker bedre med den nylagte epidural, men tager stadig kun toppen af hendes smerter, men hun får energi og en god snak med Dorit i 1,5-2 timers tid.

Kl. 8 om morgenen er Malene omkring 3 cm åben. Hun får nu også lattergas. Den kræver lidt tilvænning, men bliver hurtigt hendes bedste ven i fint samspil med tryk på glabella og lænd. Malene er udmattet, og hendes veer er utroligt intense. Jordemoderen synes at mærke at Wilder's hoved måske står lidt skævt og måske er det derfor at der er manglende progression i fødslen. Wilders hjertelyd ser fin ud, men bliver påvirket af s-drop, så der bliver foretaget justeringer.


Kl. 11:30 er Malene med lidt held 4 cm åben og meget påvirket af træthed og smerte og føles lidt varm. Lægerne begyndte at diskutere kejsersnit på grund af svingningerne i Wilder's hjertelyd. Malene er ked af det, men hun er også nået til et punkt, hvor hun bare ønsker at møde sin baby. Jordemoderen, Anne, som igen er på vagt, fortæller om den lange vej, der stadig venter, hvis hun ønsker en vaginal fødsel, men at kejsersnittet også er en mulighed. På dette tidspunkt er Malene utrolig udmattet og udtrykker meget diplomatisk et ønske om kejsersnit. Jeg synes hun har været SÅ sej hele vejen igennem og håndteret hendes veer helt fantastisk, men hun har også kæmpet meget længe og jeg kan virkelig godt forstå at hun er træt nu.


Lægerne og Malene blev enige om et akut kejsersnit, men ikke noget som haster, da baby og mor egentlig er okay under omstændighederne, men mere fordi at der ikke sker nogen progression i fødslen og fordi Malene er fuldstændig udmattet. Kl. 13:30 bliver Malene kørt til operationsstuen sammen med Dorit, og en bølge af lettelse bruser over hende.


Jeg ser dem først igen kl. 16:00. Malene ryster, og hendes udmattelse, men også hendes lettelse er tydelig. Sygeplejersken på opvågningsafdelingen er ikke den mest delikate omkring Malene, men jeg bliver bedt om ikke at sige noget til hende af Malene (da hun på det tidspunkt ikke kan rumme at tage den snak med sygeplejersken efterfølgende), så det respekterer jeg selvfølgelig. Jeg får placeret Wilder hud mod hud hos Dorit, som Malene havde ønsket, da hun ikke selv kan holde ham og han er SÅ fin, klarer sig godt og er helt rolig hos sin moster. Vi aftaler at snakkes ved og at jeg kommer igen enten dagen efter eller efter kort tid enten på hospitalet eller måske hos søster Dorit, hvor Malene skal hvile nogle dage efterfølgende.


- Alexandra - Doula - Moder Jord Gaia
Går du med tankerne omkring at få en doula til din fødsel, eller kunne du tænke dig at få en lækker gravidmassage, rebozo eller en efterfødselsmassage? Så tryk på linket herunder og se hvad jeg kan gøre for dig ❤️️🤰🤱


Få 15% rabat på din første behandling med koden "Book15"
911 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Commentaires


bottom of page